Unieke koffiemerken
Wij geloven in koffie die past bij uw bedrijf en bij uw klanten. Onze merkconcepten zijn hierop afgestemd. Ze variëren in thematiek en in melanges, maar hebben allemaal één ding gemeen. Ze zijn met zorg en aandacht gemaakt zodat u met zorg en aandacht die perfecte kop koffie aan uw gasten serveert.
Royal Dutch Espresso
Organico espresso
Caféma espresso
Beans&Business
Colours of Coffee
Wadden espresso

Waar komt (de smaak van) koffie vandaan?
Dat koffiebonen niet uit Nederland komen, dat weet iedereen tegenwoordig wel. Maar waar komen ze dan wel vandaan? Welke koffiebonen vormen de melanges van Caféma espresso, Organico espresso, Colours of Coffee en de andere merken van DEAC Koffie Experts? En welke invloed heeft de herkomst op de smaak. Over koffie, en de smaak van koffie, kunnen we hele boeken schrijven, maar we beperken ons hier even tot de hoofdlijnen.
Bean Belt
Koffieplanten kunnen niet overal groeien. Klimaat en omgeving zijn van grote invloed op de planten en hun bonen. Zo houden ze van een lekker tropisch, vochtig klimaat (maar wel met afwisselende droge en natte seizoenen) en groeien ze het beste in vruchtbare grond. Deze combinatie van factoren komt perfect samen in wat in de koffiewereld de Bean Belt heet. Deze horizontale strook loopt van de Kreeftskeerkring tot de Steenbokskeerkring.
Wereldsmaken
Binnen de Bean Belt zijn er heel wat koffieproducerende (ei)landen in de volgende regio's. De ligging van deze gebieden zijn van invloed op de smaak van uw koffie.
- Centraal-Amerika
- Zuid-Amerika
- Afrika
- Zuid-Oost Azië

Drie smaakpaletten
Iedere plek op de wereld kent zo zijn eigen specifieke smaaksensaties en met koffiebonen is dit niet anders. Maar hoewel ieder land en iedere plantage en zelfs ieder verwerkingsproces zijn eigen invloeden heeft op de smaak, is er een grovere driedeling te maken binnen de Bean Belt met ieder zo zijn eigen hoofdsmaken.
Centraal & Zuid-Amerika
Bij Zuid-Amerika denken we aan sensuele warmte en natuur. Geen wonder dus dat de koffiebonen uit dit continent aardse tonen en chocoladesmaken hebben. Arabicabonen komen hoofdzakelijk uit Zuid-Amerika.
Smaken | Chocolade, noot, caramel |
Veel van onze melanges bevatten koffiebonen uit Zuid-Amerika. U vindt ze o.a. in onze:
- Caféma espresso Famoso
- Royal Dutch Espresso Mild en Krachtig
- Organico espresso Medio en Scuro
- Wadden espresso
- Colours of Coffee Brasil
Afrika
Net als wijnen kenmerken ook de koffiebonen uit Afrika zich door hun frisse en fruitige smaken. Deze bonen zorgen voor lichtrinse tinten in uw koffie en zorgt ervoor dat de koffie niet te zwaar wordt.
Smaken | Blauwe bes, bloemig, rood fruit |
In onze melanges zijn de Afrikaanse bonen afkomstig uit Ethiopië, o.a. in de:
- Caféma espresso Caresso
- Beans&Business Boost
- Colours of Coffee melanges Brasil Ethiopia en Colombia Ethiopia Brasil
Zuid-Oost Azië
Die kruidige smaken uit de Aziatische keuken zijn ook terug te vinden in de smaak van hun koffiebonen! Volle tonen van kruiden en pure chocolade die mooi uitgebalanceerd worden door een lichte rinsheid.
Smaken | Kruidig, laurier, pure chocolade |
De kruidige smaken uit Azië vindt u terug in een aantal melanges van DEAC Koffie Experts:
- Caféma espresso Imagio
- Beans&Business melanges Focus en 24/7
- Colours of Coffee Indonesia
Arabica (Coffea arabica)

De arabicaplant groeit het meeste in gebieden rond de evenaar. Omdat het een vrij delicate plant is, groeit hij het beste op grote hoogten, tussen de 800 en 2200 meter boven zeeniveau. Daar heeft hij minder last hij heeft van externe factoren zoals insecten en ziekten. Het 'nadeel' van die teelt op hoogte is dat het de productie arbeidsintensiever (en dus kostbaarder) is dan teelt in lager gelegen gebieden. Arabicabonen zijn groter dan die van de robustaplant, maar bevatten minder cafeïne. De boon is ovaal van vorm, heeft een gebogen nerf en heeft kenmerkende zachte smaaktonen van bloemig en zoet.
Vorm | Ovaal, groter |
Smaken | Bloemig, zacht, zoet |
Cafeïne gehalte | 0,8 - 1,5% |
Bloesemtijd | 7 - 9 maanden |
Groeihoogte boven zeeniveau | 800 - 2200 meter |
Robusta (Coffea canephora)

De robustaplant groeit eveneens rond de evenaar, maar een stuk lager gelegen dan de arabicaplant (tot ongeveer 900 meter boven zeeniveau). Van nature is dit een sterkere plant dan de arabicaplant (hij dankt er zelfs zijn naam "robusta" aan). Door de cafeïne is hij veel beter bestand tegen externe factoren als ziektes en insecten. De robustaboon is kleiner en ronder dan de arabicaboon, heeft een rechte nerf en staat bekend om zijn stevige, bittere en soms wat assige smaaktonen. Omdat het vetgehalte van deze boon hoger is, wordt hij vaak aan melanges toegevoegd. Robusta geeft namelijk een hele mooie cremalaag.
Vorm | Rond, kleiner |
Smaken | Assig, robuust, bitterder |
Cafeïne gehalte | 1,7 - 3,5% |
Bloesemtijd | 9 - 11 maanden |
Groeihoogte boven zeeniveau | 0 - 900 meter |
Is 100% arabica beter?
Er wordt vaak gezegd dat een 100% arabicakoffie dé perfecte koffie benadert. Zijn verfijnde, zachte smaken zorgen voor een zeer prettige beleving en mondgevoel. Maar wie liever een koffie met wat meer pit drinkt, raden wij een melange van arabica en robusta aan. Daarnaast zijn o.a. de herkomst, het verwerkingsproces en het brandingsproces van iedere boon van invloed op de smaak van de uiteindelijke koffie. De ene arabicaboon (of robustaboon) is simpelweg de andere niet.